Більшість смертей у світі викликане інфарктами та інсультами. Причина цього явища одна – підвищений холестерин.

Не дарма хвороба, яка щороку забирає мільйони життів, лікарі охрестили «тихим вбивцею». Які ж причини підвищення ліпопротеїдів, до яких і відноситься холестерин?

Зміст статті:

Що таке холестерин?

Синонім холестерину – холестерол. Це жироподібна субстанція, що міститься у всіх тканинах і органах тіла, а також в їжі. Розчиняється в жирах і органічних розчинниках, але не у воді.

Приблизно вісімдесят відсотків холестерину синтезується організмом, переважно печінкою, а також кишечником, нирками, наднирковими.

Решта кількість холестеролу надходить в організм разом з продуктами харчування. Мембрани всіх клітин нашого організму мають шар, який складається з цього речовини.

Саме тому організм, незалежно від того, будемо ми вживати продукти з вмістом холестерину чи ні, сам його синтезує і розносить по тканинам і органам, щоб створювати нові клітини або ремонтувати мембрани старих.

Часто кажуть, що холестерин буває поганим і хорошим. Насправді так називають ті субстанції, які присутні в нашій крові і іменуються ліпопротеїнами (комплекс жирів і білків).

Оскільки холестерол практично не розчинний у воді, він не може транспортуватися кров’ю в тканини і органи як інші речовини.

Тому в кров’яному руслі він присутній у вигляді складних сполук з особливими білками-перевізниками. Такі комплекси (ліпопротеїни) добре розчиняються у воді, а отже і крові.

В залежності від того, яка місткість жирів, їх називають ліпопротеїнами високої, низької та дуже низької щільності. Ліпопротеїни високої щільності в побуті називають хорошим холестерином, а низької і дуже низької щільності – поганим, який як раз і відповідальний за утворення атеросклеротичних бляшок.

Низькомолекулярні ліпопротеїни (поганий холестерин) погано розчиняються і мають властивість випадати в осад, з якого утворюються холестеринові бляшки. Високомолекулярні ліпопротеїни, навпаки, виконують функцію підтримання судин в чистоті і працездатності.

Якщо клінічний аналіз показав, що загальний рівень холестерину, високий, це означає, що в організмі, швидше за все, занадто багато ліпопротеїнів низької щільності. Норма холестерину у дорослої людини залежить від її статевої приналежності: у чоловіків – від 3,5 до 6 ммоль/л, у жінок – від 3 до 5,5 ммоль/л.

Можливі причини підвищення

Холестерол в значній мірі синтезується печінкою. Тому алкоголь, який на цей орган впливає токсично, може призводити до збільшення липопротеиновых показників.

Крім того, до причин, що призводить до зростання рівня поганого холестерину, відносять:

  • нікотинова залежність;
  • зайві кілограми на тілі;
  • підвищений апетит, і як наслідок, переїдання;
  • мала фізичне навантаження;
  • стрес;
  • багато жирів у раціоні, а також вуглеводів, в першу чергу, легкозасвоюваних;
  • недостатня присутність в їжі клітковини, пектинів, ненасичених жирів, вітамінів;
  • ендокринні порушення (цукровий діабет, недостатня секреція гормонів щитовидної залози, статевих гормонів).
  • деякі захворювання печінки або нирок, при яких відбувається порушення біосинтезу правильних ліпопротеїнів у цих органах;
  • спадкова схильність.

Стрес також призводить до підвищення холестеролу, тому що викликає збільшення рівня гормону кортизолу, який руйнує білкову тканину. Це викликає збільшення глюкози в крові, але оскільки це не потрібно організму в момент емоційного стресу, речовина трансформується в жирову тканину.

Ще один провокуючий фактор до збільшення рівня холестеролу це зловживання солодощами, що також викликає зростання концентрації глюкози в крові, а це, в свою чергу, призводить до збільшення кількості ліпопротеїнів низької щільності.

Які ускладнення загрожують?

Високі показники аналізу говорять про те, що пацієнта чекає атеросклероз, ішемічна хвороба серця, ураження судин, тобто насправді — це початок важких судинних розладів.

Холестерол дає велике навантаження на серцевий м’яз, що рано чи пізно може закінчитися зупинкою органу. Він також є основним компонентом більшості каменів у жовчному міхурі.

Отже, ризик досить високий. Якщо подивитися на цю проблему глобально, то можна побачити, що чим більше показники холестерину у представників окремо взятого народу, тим вище рівень серцево-судинних патологій у цьому регіоні.

Але люди чомусь не перевіряються на вміст холестерину роками і навіть десятиліттями, спохватываясь і реагуючи лише на симптоми захворювання. Лікарі радять не чекати проблем, які зазвичай супроводжують людей з підвищеним холестерином, а щорічно здавати аналізи на кількість ліпопротеїнів.

Хто потрапляє в зону ризику?

У групу ризику потрапляють, перш за все, ті люди, раціон яких буяє жирними, смаженими продуктами тваринного походження та/або солодощами, кондитерськими виробами.

Якщо не знати міри в своїй пристрасті до смачної їжі, дуже скоро можна заробити підвищений холестерин. За ним ланцюжком потягнуться серцеві захворювання, надмірне понад норму тиск, камені в жовчному міхурі та інші проблеми зі здоров’ям, наприклад, рак молочної залози і товстої кишки.

Курців, любителів пива та іншої випивки також очікують незабаром хвороби серця, судин, такі як ішемічна хвороба, атеросклероз та інші. Куріння саме по собі провокує розвиток ІХС, бронхіту, раку легенів. У поєднанні з підвищеним холестерином це відбудеться набагато швидше.

 

У групу ризику потрапляють ті, у кого в родині були чи є родичі, які мають схильність до підвищення рівня холестеролу. Таким людям, щоб не проявилася їхня погана спадковість, необхідно завжди стежити за собою і своїм здоров’ям.

Низька фізична активність може послужити спусковим механізмом для розвитку захворювання. Люди, які проводять більшу частину свого часу в сидячому положенні на роботі, не відвідують спортзалів, і не люблять піших прогулянок, а віддають перевагу провести час перед комп’ютером або телевізором, також піддають себе ризику зістарити завчасно своє серце, судини з-за присутності високого холестерину в крові і його руйнівного впливу на організм.

Симптоми неполадок в організмі

Як визначити, що у вас підвищений холестерин? Якщо немає бажання або можливості перевірятися за допомогою клінічних аналізів, слід спробувати поспостерігати за собою.

Є ознаки, за якими можна розпізнати приховані неполадки в організмі:

  • швидко приходить відчуття втоми;
  • мучить мігрень і головний біль;
  • високий тиск;
  • постійне відчуття сонливості;
  • турбують болі в області печінки;
  • збої в роботі і моториці кишечника (запори, проноси);
  • нервозність;
  • порушення апетиту.

При наявності навіть одного з симптомів, необхідно задуматися. Якщо спостерігаються два і більше ознак, слід бити тривогу і звертатися до лікаря.

Здавати кров на аналіз треба раз в рік, але можна і частіше. Перед здачею аналізів потрібно пройти певну підготовку. За три доби до забору крові необхідно повністю виключити з раціону жирну їжу тваринного походження (вершкове масло, сметану, сало, ковбасу, копчені вироби).

За 12 годин до початку процедури потрібно припинити прийом будь-якої їжі і перейти на повне голодування. Перед самою здачею аналізу бажано випити води. Кров треба здавати в першій половині дня.

Методи зниження показника

Для того щоб знизити показники холестерину, необхідно докласти чимало зусиль.

До факторів, що знижують показники до норми, відносяться:

  • регулярна фізична та/або спортивна діяльність;
  • відмова від руйнівних для здоров’я звичок типу алкоголю та нікотину;
  • обмеження в харчуванні жирів і легких вуглеводів;
  • їжа з великою кількістю клітковини, ненасиченими жирними кислотами, багатим вітамінно-мінеральним складом.

Необхідно їсти більше овочів, так як в них містяться баластні речовини (пектин, клітинні оболонки) адсорбують у кишечнику жовчні кислоти, що містять багато холестерину, і виводять їх з організму.

Медикаментозні засоби

Лікарські препарати, які сприяють зниженню концентрації поганого холестерину, призначаються в тих випадках, коли при зміні способу життя не спостерігається позитивної динаміки в стані пацієнта. Найбільш ефективними препаратами при цьому вважаються статини.

Інші препарати, використовувані для зниження показників аналізів на холестерол, включають в себе:

 

  • нікотинову кислоту (Ніацин);
  • фібрати, як, наприклад, гемфіброзил (Лопід);
  • смоли, як, наприклад, холестирамін (Квистран);
  • Эзитимиб;
  • Зетию.

Дослідження показали, що ці лікарські засоби можуть знизити рівні поганого холестерину і тим самим допомогти пацієнтові уникнути інфаркту або інсульту.

Народна медицина

Від зайвого холестерину можна позбутися за допомогою трав та інших рослинних засобів.

Всі лікарські трави, що впливають на холестериновий обмін, можна поділити на кілька груп:

  • перешкоджають всмоктуванню холестерину (коріння лопуха, листя мати-й-мачухи, плоди малини, плоди і листя обліпихи, коріння кульбаби, плоди волоського горіха, ромашка, часник та інші);
  • пригнічують його синтез (женьшень, елеутерокок, чага, лимонник, а також манжетка, заманиха та інші);
  • прискорюють виведення з організму (золототисячник, плоди ліщини, масло обліпихи, насіння кропу і фенхелю, соняшникова олія, шипшина тощо).

Ось рецепти, які допомагають приготувати лікарські засоби від високого холестеролу, атеросклерозу і передчасного старіння організму:

  1. На лугах і по берегах річок росте травичка – таволга в’язолистого. Збирати її потрібно в період цвітіння разом з віниками і листям, сушити в тіні. Заварювати траву як чай. Можна додавати інші трави: мелісу, чорнобривці, зелень обліпихи, листя смородини. Пити протягом дня, замінюючи напоєм звичайний чай. Краще приймати натщесерце, до початку трапези.
  2. Агрус позитивно впливає на склад крові і знижує холестерин. Потрібно щодня приймати по повній ложці незрілих зелених плодів, а також тричі заварювати чай з листя чагарника. Вранці натщесерце приймати по одній ложці лляної олії. Достатньо буде зробити це протягом двох тижнів, як позитивні результати проявлять себе. Для закріплення ефекту лікування слід продовжити.
  3. На полицях великих супермаркетів можна побачити коробочки з написом «Клітковина рослинна». Її можуть виробляти з насіння льону, розторопші, ядер гарбузового насіння та іншої рослинної сировини. Додавати клітковину в страви, салати або приймати по ложці, запиваючи водою. Потрапляючи в шлунок, порошок розбухає і набуває здатність сорбувати і виводити токсичні речовини, нормалізувати мікрофлору, так як є їжею для корисних бактерій.
  4. Щодня з’їдати на сніданок хліб, намазаний пастою, приготовленої з меду і кориці. Це допомагає знизити холестерин і врятувати хворого від інфаркту. Крім того, поєднання кориці з медом покращує пам’ять і координацію у людей похилого віку. У будинках престарілих в Америці і Канаді давно взяли на озброєння цей нехитрий спосіб.
  5. Половину склянки «Геркулеса» залити літром окропу і наполягати ніч. З ранку почати приймати по чашці настою перед кожним прийомом їжі.

Дієта

Щоб підтримувати показники холестеролу на нормальному рівні, необхідно змінити свої смакові звички, погодивши їх з принципами здорового харчування. Потрібно зменшити в раціоні частку продуктів, що містять тваринні жири, за винятком м’яса, так як організму необхідні повноцінні білки, що містяться в продукті. Оптимальна добова кількість холестеролу становить 300-400 мг.

Як вже згадувалося вище, необхідно їсти багато свіжих овочів і фруктів. Їх кількість повинна становити половину всього раціону. Також потрібно обов’язково з’їдати по 20-30 грам нерафінованої рослинної олії (будь-якого), заправляючи ним салати. Воно має у своєму складі ненасичені жирні кислоти, які пригнічують утворення холестеролу.

Але більше 30 грамів рослинної олії не слід вживати. Це може призвести до зниження в крові альфалипопротеинов, які забирають холестерол з артеріальних стінок і транспортують його в печінку, де він розпадається, а продукти його розпаду разом з жовчю потрапляють у кишечник, а звідти виводяться з організму.

Дуже корисно для зниження холестерину їсти рибу, так як в цьому продукті присутні омега-3, ті ж поліненасичені жирні кислоти, які є в рослинному маслі. Вони перешкоджають тромбоутворення в судинах, що дає відмінну профілактику інфаркту та інших захворювань серця.

Чорний перець, журавлина, лісові горіхи, малина, горох, шоколад, а також пшеничне борошно, рис містять велику кількість марганцю. У морській капусті, печінці тріски, окуні, креветках, молочних продуктах є йод. Ці два мікроелементи впливають на рівень холестеролу в крові і приводять його до норми.

В печених яблуках багато пектину-речовини, що зв’язує холестерин і виводить його з організму. Продукти краще не варити, а не смажити. Так можна зменшити вміст холестеролу в них майже на 20%.